Als patiënt wil ik meer weten over compressiehulpmiddelen
Uw zorgverlener heeft verteld dat u voor uw gezondheidsklachten een compressiehulpmiddel nodig heeft. Compressiehulpmiddelen helpen uw lichaam. Vaak gaat het beter en u voorkomt andere klachten.
De keuze maakt u samen
Samen met uw zorgverlener kiest u voor het compressiehulpmiddel dat het beste past. Verschillende vragen en beslissingen spelen een rol bij de keuze voor het type compressiehulpmiddel. Natuurlijk uw medische indicatie, maar ook de manier waarop uw dagelijks leven eruit ziet en bijvoorbeeld zelfmanagement.
- Uw medische indicatie
- De hulpvraag: waarom is de compressie nodig en wat wilt u blijven doen in het dagelijks leven
- Het onderzoek bij uw zorgverlener
- De druk die nodig is voor uw klachten of aandoening (de drukklasse)
- De maat
- De keuze voor de manier waarop het materiaal is gemaakt
- Hoeveel wilt u kunnen bewegen met de compressie
- Of u de compressiehulpmiddelen zelf kunt aantrekken en/of uittrekken
U krijgt een compressiehulpmiddel - stappenplan
Met uw zorgverlener bespreekt met u welk hulpmiddel het meest geschikt is. Vanaf het advies voor het dragen van compressiehulpmiddelen tot het moment dat u de compressiehulpmiddelen thuis heeft doorloopt u het onderstaande stappenplan. Uw zorgverlener vertelt u daar meer over.
Stap 1. Het probleem bespreken. U bespreekt uw gezondheidsklachten met uw zorgverlener.
Stap 2. De zorgvraag en het zorgplan. Samen met uw zorgverlener maakt u een plan. Welke diagnose past bij uw gezondheidsklachten en wat vindt u belangrijk om te kunnen doen, bijvoorbeeld in uw werk of hobby’s?
Stap 3. Selecteren en samen beslissen. In deze stap bespreekt u welk compressiehulpmiddel voor u geschikt is en of er eventuele andere hulpmiddelen of behandelingen nodig zijn. Lees meer over compressiehulpmiddelen of de keuzemogelijkheden
Stap 4. Gebruiken en evalueren. U krijgt het compressiehulpmiddel en maakt met uw zorgverlener een vervolgafspraak om te bespreken hoe het gaat. Lees meer over leven met compressiehulpmiddelen.
Het probleem bespreken
De zorgvraag en het zorgplan
Selecteren en kiezen
Gebruiken en evalueren
Wat doen compressiehulpmiddelen?
Compressiehulpmiddelen zijn medische hulpmiddelen en helpen het lichaam. Ze zorgen voor druk. Door die druk kan vocht en bloed in bijvoorbeeld uw hand, arm of been beter circuleren. De vochthuishouding van uw lichaam (de balans tussen het vocht dat in uw lichaam komt en het vocht dat het lichaam verliest) wordt ondersteund door compressie. Compressiehulpmiddelen zorgen er ook voor dat (verdere) schade aan uw lichaam voorkomen wordt.
Er zijn verschillende aandoeningen waarvoor een compressiehulpmiddel het beste medische hulpmiddel is. Dit zijn voorbeelden.
- Varices: spataderen
- Trombose: een dik, warm, pijnlijk en roder of donkerder
onderbeen - CVI (chronische veneuze insufficiëntie): een combinatie van
een vochtophoping (oedeem) en bloedvaten die niet goed
werken (het veneuze systeem) - Ulcus cruris (een open been): een wond die slecht geneest
- DVT (diepveneuze trombose): trombosebeen
- PTS (post trombotisch syndroom): problemen met de huid
na een trombosebeen - Primair lymfoedeem: een chronische aangeboren aandoening met
zwellingen van een of meer onderdelen van het lichaam - Secundair lymfoedeem: een chronische aandoening met
zwellingen van een of meer onderdelen van het lichaam. De aandoening is niet aangeboren - Lipoedeem: een chronische aandoening van het vetweefsel
- Wondroos: ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door bacteriën
- Veneuze malformaties: afwijkingen in de vaten
- Dependency syndroom: zwellingen die ontstaan door
minder bewegen - Post-traumatische klachten na bijvoorbeeld een operatie
of ongeval
Leven met compressiehulpmiddelen
Vanwege uw aandoening en omdat compressiehulpmiddelen andere klachten kunnen voorkomen draagt u de compressie meestal elke dag. Wat kunt u zelf doen?
- Leefstijltips
- Informatie over zelfmanagement
- Hulpmiddelen bij het aantrekken en uittrekken
- Onderhoudstips
Leefstijltips
Naast de medische hulpmiddelen is uw manier van leven belangrijk voor uw gezondheid. Bespreek wat u zelf kunt doen en waar uw zorgverlener bij kan helpen. Ook als het gaat om werk, vakantie of vrije tijd. Een gezonde leefstijl helpt om zo fit mogelijk te blijven. Uw zorgverlener ondersteunt u.
- Een gezond gewicht
- Elke vorm van beweging
- Ontspanning en rust
- Voldoende slaap
- Het voorkomen van infecties
- Uw huid in goede conditie
- Het voorkomen van gewoontes die niet gezond zijn
Ervaringen
Bijna 400.000 mensen in Nederland dragen compressiehulpmiddelen. In de ervaringen vertelt Leonard hoe hij enorme sportprestaties levert met een klasse 4 kous. Lenneke draagt sinds ze jong is TEK en haar moeder werkt als bandagist. Freek werkt aan zijn zelfmanagement en Miranda maakte van haar aandoening haar werk. Lees alle ervaringen, óók die van zorgverleners.
Over het platform compressiehulpmiddelenzorg
Deze website is gemaakt door het Platform Compressiehulpmiddelenzorg. In het platform werken patiëntenvereniging NLNet, therapeuten, bandagisten, leveranciers en zorgverzekeraars samen.
Heeft u na het lezen van deze gids nog vragen over compressie of over uw behandeling? Neem dan contact op met uw zorgverlener. Uw zorgverlener is altijd uw eerste aanspreekpunt.