Als leverancier blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen

Illustratie van een leverancier van compressiehulpmiddelen

De module compressiehulpmiddelenzorg

Compressiehulpmiddelen zijn nuttig en bovenal noodzakelijk, maar worden door patiënten ook wel eens als belastend ervaren. Bij het voorschrijven en gebruik van compressiehulpmiddelen staat het belang van een patiënt voorop. Het welslagen van de interventie staat of valt bij die patiënt.

Het Platform Compressiehulpmiddelenzorg maakte de Module Compressiehulpmiddelenzorg, de Handreiking bij de module, Aanvraagformulier compressiehulpmiddelen en communicatiepakket om zorgverleners en leveranciers te ondersteunen. Met de inhoud van het pakket kunt u patiënten informeren en ondersteunen.

Zelfmanagement en zelfregie

Naast het aanmeten, bestellen en overhandigen van voor compressiehulpmiddelenzorg spreekt u met patiënten over eventuele aanvullende hulpmiddelen en de regie over het eigen leven. Op de informatiepagina voor patiënten staat informatie over het dragen van compressie, leefstijl, zelfmanagement en het onderhoud van de compressiehulpmiddelen.

Illustratie van patiënt die denkt over verschillende invullingen van een gezonde leefstijl

Stappenplan compressiehulpmiddelen

Het stappenplan op deze website is een samenvatting van de uitgebreide procesbeschrijving van de Module Compressiehulpmiddelenzorg en bijbehorende handreiking in begrijpelijke taal.

Stap 1. Het probleem bespreken. Een patiënt die niet, of niet meer, onder behandeling is, meldt zich bij een zorgverlener met een probleem. Informatie voor patiënten: over compressiehulpmiddelen.

Stap 2. De zorgvraag en het zorgplan. Een arts beschrijft het probleem. In de module: (2) Voor de patiënt is het duidelijk wat de zorgvraag is en (3) Het zorgplan. Het opstellen van het zorgplan bestaat uit twee onderdelen. Informatie voor patiënten: over compressiehulpmiddelen.

Stap 3. Selecteren en samen beslissen. In de procesbeschrijving in de module: (4) Patiënt en zorgverlener beslissen samen welk compressiehulpmiddel het meest geschikt is. Het hulpmiddel wordt besteld en (5) de zorgverlener of leverancier legt uit hoe het compressiehulpmiddel gebruikt en onderhouden moet worden. Informatie voor patiënten: over compressiehulpmiddelen, de keuzekaart en informatiekaart.

Stap 4. Gebruiken en evalueren. Het compressiehulpmiddel wordt gebruikt en er worden evaluatiemomenten ingepland. Informatie voor patiënten: leven met compressiehulpmiddelen en de gids.

Stap 1
Het probleem bespreken
Stap 2
De zorgvraag en het zorgplan
Stap 3
Selecteren en kiezen
Stap 4
Gebruiken en evalueren

Ervaringen

TEK-consulent Miranda Seelen maakte van haar aandoening haar werk en Judith van Amsterdam geeft patiënten advies: welk compressiehulpmiddel vindt zij het meest geschikt en hoe zorg je het beste voor de compressiehulpmiddelen? Miranda en Judith delen, net als zorgverleners, patiënten en de leden van het Platform, hun verhalen in de ervaringen.

Kees Stuyt: we doen ons werk voor de patiënt

Het is de kunst om jouw keuze met een patiënt te bespreken en de patiënt te motiveren.

Compressietherapeut Judith van Amsterdam: dit hulpmiddel is altijd persoonlijk

Ik maak de keuze en leg uit waarom ik voor een bepaald hulpmiddel kies. Je hebt er niets aan als een compressiehulpmiddel niet goed werkt.

Jacques Duiven zat als zorgverzekeraar helemaal niet in het hol van de leeuw

Mijn hoofdboodschap is dat ik hoop en wens dat er in Nederland meer platforms komen die op deze manier werken.

Voorzitter Erika Heerema: als je dezelfde route loopt, dan kan het

Ik ben er trots op dat het platform de module tot stand heeft gebracht, dat ze elkaar vonden en beter leerden kennen. En ik ben trots dat we verder gingen nadat de module af was.

Over het platform compressiehulpmiddelenzorg

Verschillende organisaties werken voor de Module Compressiehulpmiddelenzorg samen in het Platform Compressiehulpmiddelenzorg. Het platform registreerde de module in 2021 in het openbaar register van Zorginstituut Nederland. De module werd in 2022 aangevuld met een handreiking voor zorgverleners. Het doel van de module is dat elke patiënt die op basis van een medische diagnose en/of medische indicatie baat kan hebben bij een compressiehulpmiddel kan beschikken over de voor hem/haar juiste compressiehulpmiddelen. In de module wordt beschreven welke processtappen worden doorlopen voor patiënten die (mogelijk) compressiehulpmiddelenzorg nodig hebben. De Handreiking bij de module helpt zorgverleners en leveranciers in het gesprek met de patiënt en is geschreven in makkelijk leesbare taal. Het uniforme Aanvraagformulier compressiehulpmiddelen is geschikt voor alle zorgverzekeraars en alle zorgverleners en helpt om procedures te versnellen.

Illustratie van patiënt op behandeltafel bij zorgverlener of leverancier